Radziecki Termos - ALL FOUR SEASONS IN ONE DAY

Temat: Szaszłyki z karkówką na grill
Składniki * 0,40 dag karkówki b/k * 4 cienkie parówki * 20 cienkich plastrów boczku wędzonego * 1 czerwona papryka * 3 młode cebule * olej (2-3 łyżki) * 3 małe ząbki czosnku * sól * przyprawa do karczku (ew. przyprawa do grila lub do gyrosa) * 2-3 łyżki sosu sojowego Opis przygotowania Mięso opłukać,osuszyć,pokroić w grubą kostkę.Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić,rozetrzeć z solą, dodać olej i wymieszać.Do takiej marynaty wsypać przyprawę do karczku i włożyć mięso.Odstawić,najlepiej na noc do lodówki. Paprykę umyć i pokroić w grubą kostkę,cebule w ćwiartki.Parówki pokroić na 2-3 cm kawałki.Mięso wyjąć z marynaty i nadziwać na szpadki kolejno mięso,cebulę,parówki zawinięte w plasterki boczku,paprykę itd.Pokropić całość sosem sojowym i odstawić na ok.2 godziny do lodówki zawinięte w folię...
Źródło: nedds.pl/index.php?showtopic=398274



Temat: Karkówka w sosie sojowym Doskonała z kaszą kuskus.
Składniki na 4 porcje: - 8 plastrów karkówki, - 2 łyżki płynnego miodu, - 1/2 łyżeczki startego imbiru, - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, - 2 łyżki oleju, - 2 łyżki masła, - 3 brzoskwinie Przygotowanie: Miód wymieszaj z imbirem i sosem sojowym, do marynaty włóż mięso. Odstaw na 10 minut. Następnie smaż na grillu lub na patelni na oleju (najlepiej w woku). Obok na grillu ułóż ćwiartki brzoskwiń. Resztki marynaty zlej do rondelka, zagotuj, dodaj masło i mieszaj podgrzewając aż się roztopi i połączy z sosem. Mięso podaj z brzoskwiniami i sosem....
Źródło: nedds.pl/index.php?showtopic=136429


Temat: Grill - Co Na Bbq Zeby Zaszokowac Siebie I Znajomych?
Wpisalem "grill" w wyszukiwarce i nic nie wyskoczylo :blink: wiec pomyslalem ze taki temat sie przyda, szczegolnie ze sezon letni dopiero na dobre sie rozkreca. Chciałem spytac o to, co milosnicy bbq lubia wrzucic na ruszt. Od razu zaznaczam, ze nei chodzi mi o zwykla kielbe nacieta w krateczke czy inna karkowke (a jesil juz koniecznie karkowka to przynajmniej w jakiejs wysmienitej marynacie). Chodzi mi bardziej o cos z wyzszej polki: jesli miesa to mniej popularne, jesli warzywa to tez takie za ktorymi sie czasem trzeba przejsc po paru sklepach. Szczegolnei chcialbym poznac...
Źródło: forum.purepc.pl/index.php?showtopic=268997


Temat: Dania na grilla wszystko co podajemy na grilowaniu;)
Marchewka z grilla Składniki: - marchewki w ilosci dowolnej (zalezy jak towarzystwo lubi warzywa), najlepiej male (chude); jeśli sa duze i grube - nalezy marchewe przekroic na 4 slupki, - marynata chocby po karkowce. Jak przyrządzić? Marchewek nie skrobiemy!!! jedynie porzadnie szorujemy. Drobnymi wasikami/korzonkami nie przejmujemy sie - opali je ogien. Tak przygotowane marchewki przed polozeniem na grila zanurzamy w marynacie - chocby od karkowki. I na grilla. Jak podawać? Jako dodatek do mięs. Uwagi: Jesli akurat nie mamy zadnej marynaty pod reka - wystarczy odrobina oleju wymieszana z sola i pieprzem. Czas...
Źródło: softland.org.pl/index.php?showtopic=28905


Temat: Dania na grilla wszystko co podajemy na grilowaniu;)
ZIEMNIAKI Z GRILLA Umyte ziemniaczki ponacinajcie wzdłóż w wąskie rowki (ok. 3-4 na ziemniaka) Przygotujcie masło z wymieszanym wcześniej wyciśniętym czosnkiem(jak kto lubi ale ze 4-ry ząbki na 0,5kg. ziemniorów,mniam) szczyptą soli i zapełnijcie "rowki" ziemniaka takim czosnkowym masełkiem. Zawińcie w folie aluminiową i na grila.W zależności od wielkości ziemniaka ale tak ok. 30- 40 min.Podajcie z "tzacykowym" sosem, no niebo w gębie KARKÓWKA a'la ADAMSKI Mój sprawdzony sposób na karkowizne jest następójący: -przypraw jak lubisz najbardziej(marynaty,przyprawy,co chcesz byle dzień wcześniej) -zawiń w folie aluminiową i piecz ok.20 min. - następnie na grilu...
Źródło: softland.org.pl/index.php?showtopic=28905


Temat: Kulinaria
" />Na grilla - karkówkę pociąć w plastry grubości ok 1,5 cm, do naczynia wlać pół litra oleju roślinnego i pół litra piwa, układać karkówkę przesypując przyprawą do grilla firmy Kamis. Potrzymać w marynacie 24 godziny, i grillować, polewając w trakcie pozostałym sosem z marynaty.
Źródło: forum.airguns.pl/viewtopic.php?t=920


Temat: POZNAŃ - spotkania cykliczne
1. Neon - Tacki papierowe, widelce jednorazowe, worek węgla drzewnego, rozkładany stolik, sałatka, sos czosnkowy, flaszke wódki 2. Tom - kilogram karkowki w marynacie, kasznke, flaszke wiskacza i inne napoje,chleb tostowy, lezaki, Jeżeli chodzi o sprzęt, to wezmę grilla i kilka krzeseł składanych. Jedzenie będę kombinował dopiero w piątek. W ogóle to co pijemy! piwko? wódkę? a może Teqille?
Źródło: froum.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?t=64534


Temat: POZNAŃ - spotkania cykliczne
No to jednego grila już mamy. Przydałby sie jeszcze jeden na tyle osób to jeden może byc mało 1. Neon - Tacki papierowe, widelce jednorazowe, worek węgla drzewnego, rozkładany stolik, sałatka, sos czosnkowy, flaszke wódki 2. Tom - kilogram karkowki w marynacie, kasznke, flaszke wiskacza i inne napoje,chleb tostowy, lezaki, 3. Frykas - grill, krzesełka,
Źródło: froum.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?t=64534


Temat: Sprawdzone przepisy na dobre żarcie
... albo zbliżamy szaszłyki do żaru (w wersji z ogniskiem), albo układamy je na tackach aluminiowych (do kupienia w każdym markecie i na stacji benzynowej) i stawiamy nad żarem (w wersji grill/barbecue)....
Źródło: swinkimorskie.eu/forum/viewtopic.php?t=3701


Temat: Wszystko z grilla
" />KARKÓWKA GLAZUROWANA Z GRILLA Składniki: 600 g. karkówki. MARYNATA: 3 łyżki oleju,- 2 łyżki miodu,- 1 łyżka ketchupu,- 1 łyżka musztardy Dijon,- po 0,5 łyżeczki majeranku i tymianku,- 1 łyżeczka ... czosnku przeciśnięty przez praskę,- 2 łyżeczki soku z cytryny,- 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Procedura: Składniki marynaty połączyć. Kotlety z karkówki rozbić delikatnie tępą strona noża. Posolić i posypać pieprzem. Odstawić na 30 min. Potem przełożyć do marynaty na 6 godzin, najlepiej na całą noc. Składniki glazury połączyć. Karkówkę piec na rozgrzanym grillu smarując glazurą. Podawać z dowolnymi dodatkami. SMACZNEGO.
Źródło: mojakuchnia.nethit.pl/viewtopic.php?t=4


Temat: Grill czyli to co najbardziej lubimy latem
" />Pikantny karczek z grila Składniki 3/4 kg schabu 10 łyżek oleju 4 ząbki czosnku 4 łyżki pikantnego ketchupu po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i majeranku sok z 1 cytryny szczypta ... mieszamy: olej, ketchup, chilli, sok z cytryny, majeranek, bazylię i zmiażdżony czosnek. Grubą warstwą marynaty smarujemy kotlety. Zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Grillujemy po 20 minut z każdej strony. Smacznego!!! Karkówka na miodzie i piwie Składniki 60 dag karkówki 4 ząbki czosnku 1 szklanka piwa 4 łyżki oliwy 3 łyżki miodu bazylia sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę ... zalać piwem, oliwą, posypać bazylią. Delikatnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso odsączyć z marynaty. Karkówkę nakładać na rozgrzaną patelnię teflonową lub grilla. Grillować z dwóch stron, pod koniec dodać odrobinę marynaty. Smacznego!!!
Źródło: pokrzywnica.eu/php/viewtopic.php?t=35


Temat: Grill czyli to co najbardziej lubimy latem
" /> ">Pikantny schab z grila Składniki 3/4 kg schabu 10 łyżek oleju 4 ząbki czosnku 4 łyżki pikantnego ketchupu po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i majeranku sok z 1 cytryny ... naczyniu mieszamy: olej, ketchup, chilli, sok z cytryny, majeranek, bazylię i zmiażdżony czosnek. Grubą warstwą marynaty smarujemy kotlety. Zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Grillujemy po 20 minut z każdej strony. Smacznego!!! Karkówka na miodzie i piwie Składniki 60 dag karkówki 4 ząbki czosnku 1 szklanka piwa 4 łyżki oliwy 3 łyżki miodu bazylia sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę pokroić na 6 równych plastrów i lekko rozbić. Posolić, popieprzyć i natrzeć czosnkiem z dwóch stron. Na każdą porcję mięsa nałożyć po 1/2 łyżki miodu i rozsmarować. Mięso włożyć do miski, zalać piwem, oliwą, posypać bazylią. Delikatnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso odsączyć z marynaty. Karkówkę nakładać na rozgrzaną patelnię teflonową lub grilla. Grillować z dwóch stron, pod koniec dodać odrobinę marynaty. Smacznego!!!
Źródło: pokrzywnica.eu/php/viewtopic.php?t=35


Temat: Dj_Alien
... połówka! A znając nasze ComoBiby, Niby że to tak na niby, Desant wódek się sprowadzi panienki, ogórka też nie zawadzi, Karkóweczke z grilla, Robalową marynatę, szarpniem się też na zieloną sałatę!...
Źródło: liszka.pl/forumcp/viewtopic.php?t=1107


Temat: 5 ulubionych potraw
1. Kebab (sos czosnkowy musi być, i nie ma bata xD) 2. Schabowy (keczapa nie może zabraknąć) 3. Karkówka z grilla (w marynacie, zaznaczam) 4. Pizza (Capriciosa - mniam xD) 5....
Źródło: compatto.pl/viewtopic.php?t=25


Temat: Grill
" />Po pierwsze dziwi mnie że pierwszy raz robisz grilla, pewnie mieszkasz w centrum Krakowa. Grill jest za bardzo przechwalany w mediach skoro tak ci na nim zależy oraz na tym co na niego wrzucisz. Ja jestem ze wsi turystycznej i grill raz w tygodniu to standard. Próbowałem się bawić w znawcę i mega zajebistego kucharza grillów ale to nie ma sensu. Taktyka jest prosta, odpalasz grilla i wrzucasz na niego mięcho (nieważne jakie byleby wcześniej posolone było). Grill ma do kuchni tyle co gbur do gówna. Bawienie się w smaki jest totalnie bez sensu ponieważ mięcho i tak wyjdzie tak samo. Można się bawić w marynatę ale i tak wszystko zależy od sosu jakiego użyjesz. Skoro dopiero zaczynasz to polecam zwykłe kiełbasy ogniskowe. Następnym razem możesz spróbować karkówkę lub żeberka (coś na kształt kotleta schabowego który nie jest rozklepany). I odpuść sobie wszystkie inne sposoby a już szczególnie tego kurczaka (trudno jest go upiec by nie przypalić bo mięso jest suche i trawa to zdecydowanie dłużej niż coś tłustego). Jak ten grill ci się uda to wtedy dodam jakieś szczególne przepisy np. na pstrągi lub...
Źródło: all4men.nazwa.pl/forum/viewtopic.php?t=974


Temat: Grill
ja przyrządzam jedzenie na grilla + przepis na cacyki (zajebista sprawa). Cacyki głównie składają się z świeżego ogórka, fety, śmietany i lekko doprawione to wszystko, ale jutro podam konkretne przepisy.
Źródło: all4men.nazwa.pl/forum/viewtopic.php?t=974


Temat: Potrawy z grilla
" />Heh, ja nacinam kiełbaskę w pierwszy sposób;) Co do potraw grillowych, najbardziej lubię robić karkówkę i rybkę w folii. Zdarza się też jakaś kaszanka lub kiszka ziemniaczana MARYNATA DO KARKÓWKI: ... dnia zapach jest niesamowity. DZięki musztardzie i oliwie nie jest sucha jak wióry. Rybkę także posypujemy ziołami, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pietruszką, zawijamy szczelnie w folie i na grilla;) Możemy...
Źródło: alk1b40.nastolatek.pl/forum/viewtopic.php?t=27125


Temat: karkówka po bałtycku
Wiadomo że kark czasami twardy do zgryzienia,a że sezon grillowy w pełni podam bardzo zgryźliwy przepis znajomego kucharza z statku polskiej żeglugi bałtyckiej. Karkówkę kroimy ciapiemy czymś ciężkim maczamy w jakiejś fajnej marynacie lub tylko przyprawiamy pieprzem,oregano,papryką czy czymś tam.Uwaga nie solimy mięso twardnieje pod wpływem soli więc solimy pod koniec pieczenia (dotyczy większości mięcha).przygotowaną karkówkę owijamy w folie i mrozimy.po 24 godzinach rozmrażamy i grillujemy.Od siebie dodam że mięso z grilla,patelni należy piec tylko jeden raz z każdej strony,obracając zbyt wiele razy zrobi nam się podeszwa . najlepiej obrócić gdy na wierzchniej...
Źródło: forum.rodzinnekrosno.pl/viewtopic.php?t=33


Temat: Przepisy i przypisy
MARYNATY. Ma ktoś jakies sprawdzone do drobiu (piersi) i do karkówki? Grill, patelnia.... Tylko nie piszcie, że Kamis, czy inne takie Dzięki. Ja robię wg tego przepisu http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9333 Do marynaty dodaję...
Źródło: forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=216


Temat: Wątek kulinarny - coś dla ludzkiego podniebienia ;)
Ja karkówkę pokrojoną marynuję w czerwonym wytrawnym winie - mniej więcej do pół butelki wina 2 łyżki oliwy (ilość wina zależy od ilości mięsa, całe powinno być przykryte marynatą) do tego siekam cebulę i zostawiam nawet na kilkanaście godzin w lodówce (ale kilka godzin też powinno wystarczyć) taką zamarynowaną karkówkę solę i pieprzę dopiero kładąc na grill - żadnych innych przypraw nie...
Źródło: szwajcary.com/viewtopic.php?t=1046


Temat: Co na grila?
Niedługo czeka mnie urodzinowe grillowanie u mojej teściowej (tzn. to są jej urodziny, nie moje ), wiec tez zaczelam przerzucac swoje przepisy kulinarne i książki kucharskie. Dochodze do wniosku, ze tak naprawde mozna ugrillowac kazde warzywko i pieczywko , wszystko jest kwestia dobrej marynaty. Do tego jakas salatka ze świeżych warzyw, dodatkowo fajnie doprawiony ryż, makaron, jakies risotto, salatka makaronowa na cieplo, np. z pieczarkami. I juz. Pamietajcie, zeby robic wiecej jedzenia niz tylko dla siebie, bo pozniej wszyscy i tak podjadaja wegetarianskie smakolyki, a te tłuste karkowki i kielbaski leżą.
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=3715


Temat: Karkówka na ostro
Składniki: 1 kg karkówki sól, pieprz marynata: 3/4 szklanki oleju 4 łyżki ostrego keczupu 3 łyżki wegety 2 ząbki czosnku pół łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki Karkówkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Przecisnąć czosnek i rozetrzeć go z solą. Połączyć z resztą składników marynaty. Marynatą natrzeć mięso i odstawić na 3 godziny do lodówki. Mięso wyjąć z marynaty, położyć na grilla i piec z obu stron smarując co jakiś czas marynatą.
Źródło: forum.dobre-przepisy.com.pl/viewtopic.php?t=43


Temat: Kącik kulinarny
jesli grilla masz dzis wieczor to kup byle haban, natrzyl sola, pieprzem i czosnkiem i rzuc na ruszt. jesli grill ma byc jutro lub niebawem, to kup dobra karkowke, zrob marynate...
Źródło: overkill.pl/forwhom/viewtopic.php?t=2933


Temat: Kulinaria...
Już dawno przestałem robić kiełbasę na grillu ;) Ja preferuję karkówkę i piersi z kurczaka. Oczywiście wszystko wcześniej odleżane w lodówce w jakiejś marynacie.
Źródło: forumcm.net/index.php?showtopic=742


Temat: Spot w Lublinie
" />Wezmie ktos grilla ? napiszcie bo jak tak, to bym sobie zaraz karkóweczke do marynaty wrzucil
Źródło: forum.lanciapolska.org/viewtopic.php?t=6087


Temat: II Ogólnopolskie Spotkanie Geokretów
... wyżej sfinansuje także: Ziemniaki do ogniska, sok do piwa, węgiel do grila, podpałkę oraz wszelkiej maści naczynia jednorazowe /ekologiczne/. Sugerujemy aby wszelkiej maści napitki procentowe – piwa, wódki, absynt, bardzo niedrogie...
Źródło: forum.opencaching.pl/viewtopic.php?t=1599


Temat: Wątek kulinarny - coś dla ludzkiego podniebienia ;)
Dziewczyny proszę o rade .Jutro mam imieninowego grila . Czy mogę prosić o dobre marynaty do mięsa : karkówki i udzików drobiowych
Źródło: szwajcary.com/viewtopic.php?t=1046




Szablon by Sliffka (© Radziecki Termos - ALL FOUR SEASONS IN ONE DAY)